tisdag 14 april 2009

Livet går vidare...

...utan en liten valpflock här hemma. Det var tyst och tomt i början men samtidigt lite skönt. Särskilt som jag tycker att våra nya valpköpare känns så väldigt bra!
Jag har fått flera rapporter från alla; och alla säger att det går väldigt bra och gick bra redan från början. Alla verkar vara duktiga på att göra sina behov utomhus och alla äter bra. Och alla verkar redan ha tagit allas hjärtan i besittning!

Några har rapporterat att valpen blivit lös i magen och det kan jag säga att Rollo också varit någon gång ibland! Det blir ju lätt så när man äter allt man hittar utomhus; pinnar, tuggummi, maskar, papper och inte minst jord! Jord är väldigt bra att äta om man behöver ha i gång magen!

Oftast brukar det vara snabbt övergående och nästa gång valpen bajsar så är allt ganska bra igen. Men om det verkar hålla i sig över hela dagen så kan det vara bra att koka grötris i dubbla - eller tredubbla - dosen vatten. Gärna med lite buljongtärning i för saltets skull.
Man kokar riset riktigt länge - en till två timmar. Det skall liksom bli geleartat och väldigt mjukt.
Så kan man ge valpen detta under några mål framöver. Man kan blanda i lite uppblött valpfoder också som smakgivare. Om diarrén verkar fortsätta så är det bättre att bara ge ris eller att evt blanda i lite kokt kycklingfilé eller kokt vit fisk. Inte mycket dock.
En annan bra huskur är att ta ca 1/2 barnmatsburk morotspuré. Blanda i en rågad tesked potatismjöl och röra ut med lite kokande vatten. Detta häller man sedan över det uppblötta valpfodret. Fungerar mycket bra för att lugna oroliga magar.
Det tredje sättet att hjälpa en orolig liten valpmage är att köpa Canikur på apoteket. Detta kan vara det bästa om diarrén verkar hålla i sig. Till en liten valp räcker det med en 1/2 tablett två ggr per dag. Mosa tabletten med en sked i en skål. Häll på lite varmt vatten och rör ut till en tunn gröt. Valpen tycker att det är jättegott och slickar gärna i sig.

Det viktiga vid diarré - särskilt när det gäller valpar - är att se till att valpen inte blir uttorkad!
Ge hellre valpen många små mål mat (eller ris) och att det är ordentligt uppblött - lite simmar i vatten.
Om valpen verkar hängig och trött så är det bättre att kontakta veterinär en gång för mycket än en gång för lite! Valpar blir fort medtagna och uttorkade och får ett sådant tillstånd fortsätta så kan det gå riktigt illa!

Nog om detta!

Lille Rollo är inte fullt så duktig på sina syskon att gå ut och göra sina behov. Han var dock väldigt duktig på att hålla sig när han var ute! Han har varit med mig och "tjejerna" på skogspromenader (han har blivit buren till stor del) och lyckats hålla sig ända tills han kommit hem. Jag har ibland tagit honom precis när han skulle sätta sig på tidningen och så har vi gått ut till den trevliga "kissgräsplätten". Där har han ståndaktigt hållt sig i åtminstone 20-30 minuter... och naturligtvis kissat direkt när vi kommit in!
Men de två senaste dagarna har vi ändå gjort vissa framsteg med detta. Nu håller han sig inte - varken inne eller ute!

Han har också sina egna idéer om var man skall sova;

Man skulle ju kunna sova här! Jättemysigt!


Eller här!


Eller varför inte i ombonat zebrarandigt...


Men nej då! Det bästa är att ligga på mattes sängöverkast, nära det dragiga fönstret!


Oftast ligger Rollo högst upp - som på en kudde. Detta slutade i förskräckelse första natten han provade på det. Plötsligt rullade han så klart av sin lilla höjd och damp rakt ner på tunnan som står i hörnet. Tunnan blev en bra dunsförstärkare och alla "tjejerna" och jag, som just hade somnat in ordentligt, vaknade med ett skrämt ryck. Det smällde till såpass att tjejerna sprang ut i vardagsrummet i förskräckelsen, nyvakna som de var! Rollo däremot märkte inte särskilt mycket utan kravlade upp igen.
Det hela slutade med att jag vek om överkastet så att det inte skulle bli så högt och att det dessutom blev en bredare sovplats. Så nu kan vi alla sova lugnt om natten!

Och det skall jag göra nu! Rollo och tjejerna har redan intagit sina platser... i sängen (4 st) och på överkastet (1 st).
Godnatt!

3 kommentarer:

Bettan sa...

Haha, det vet du väl att är man liten valp. cairn och därtill hane, går man sin egen väg.. ;) Man måste faktiskt inte göra som alla tanterna!
Och "moster" kan stolt berätta att han gjorde ifrån sig ordentligt på vär promenad! :)
*kramen*

Cecilia Levy sa...

Underbar bild av Rollo! Det måste vara stor skillnad nu när ni är så "få" i flocken kvar... Låter som att du är sysselsatt i alla fall :)

Anonym sa...

Ja, nu är det förhållandevis lugnt! Fyra vuxna hundar är mycket mindre jobb än fyra valpar! Det är ju skönt att också ha tid att ägna sig åt "sin" valp helt ohämmat! ;)
Vi är störtförälskade, både jag och David. :)
Marianne