måndag 8 februari 2010

Halsinfektion!

Jag tänkte att jag skulle utfärda en liten varning - det kan hända att det cirkulerar en lite elakare halsinfektion i Göteborgstrakten just nu!

Två mattar har kontaktat mig i samband med helgen och berättat att deras hundar blivit sjuka. De har inte haft kontakt med varandra och bor åt olika håll. En av dem har precis börjat på hunddagis i Mölndal och den andra går på kurs inomhus - kanske har de blivit smittade där. I det ena fallet sade veterinären att det var halsfluss och hunden går på antibiotika. Den andra skulle till veterinär idag. Båda har varit tydligt trötta och hängiga och varit rossliga i luftvägarna.
UPPDATERING!
Nu har jag fått höra om ytterligare två hundar som är dåliga och åtminstone en av dem såpass att det bler antibiotika.

Det är naturligtvis inte någon katastrof om hunden får halsinfektion men man skall vara uppmärksam på hur den mår; om den har feber eller nedsatt allmänkondition, om den verkar besvärad av att det gör ont eller har andningsrelaterade besvär.
Det är inte alltid lätt att avgöra hur hunden mår - de är duktiga på att maskera sjukdom. Men om hunden uppvisar några eller flera av följande symtom: den verkar snuvig eller rosslig i luftrören, kanske har hosta, verkar trött och/eller håglös, kanske inte vill äta eller har feber uppåt 39 grader eller mer så bör man fundera över att kolla upp den hos veterinär.

Tänk också på att om hunden är lite krasslig (eller mycket) så skall den ta det lugnt! Även om den verkar piggna till när man går ut eller om den blir rastlös inomhus så är det vila och korta promenader som gäller. Visst kan man leka lite med den inomhus en stund eller ge den en liten stunds aktivering men inte mer! Det är vila som gäller!
Hundar och de flesta andra djur (utom då den lite veka och sköra människan) har en inbyggd överlevnadsinstinkt i sig och visar inte sjukdom - inte om de har någon ork kvar. Så där får vi hjälpa dem så att de inte drabbas av otrevliga följdsjukdomar.

Ibland kan hunden gå med en halsinfektion ett bra tag och det händer att infektionen då sprider sig; det kan bli hjärtmuskelinfektion eller problem i andra organ och då kan det bli lite allvarligare.
Därför är det bättre att åka till veterinären en gång för mycket än en gång för lite!

3 kommentarer:

Katarina sa...

Hej!

Se där ja - fler hundar som är lite krassliga. Jag ska med Clova till veterinären i morgon. Även hon är lite rosslig i halsen och liksom tät i näsan.

/Kattis o Clova

Marianne sa...

Ja, det låter ju som de andra beskrivit - plus att deras hundar dessutom varit allmänpåverkade. Jag tror att jag låter bli den öppna träningen i Angered i helgen. En inomhushall kan nog vara ett säkert kort om man vill fånga en bacill. :(

Katarina sa...

Hej igen

Tillbaka från veterinären - och jo, hon hade en rejäl halsinfektion. Mycket röd och svullen i halsen samt tät i näsan. Lite feber hade hon fortfarande också. Så det blev antibiotikakur även på Clova.

/Kattis o Clova