söndag 31 augusti 2008

Hugo och Citrus har Mentalbeskrivits (MH)

Tack Berit och Lennart för den trevliga kommentaren i lördagens inlägg!
Och tack för en mycket rolig förmiddag idag!! Det var ingen överdrift - Hugo spelade ut hela sin charm! Både beskrivaren ("bedömaren") och testledaren (hon som såg till att vi gick och gjorde rätt) var ju helt charmade av Hugo. Man hörde henne (testledaren) skrika i buskarna "Åhhh, vad duktig han är!" och "Oj, oj så bra! Beröm honom nu!". Hon var också mycket lyrisk över Citrus och viskade diverse trevligheter till mig under tiden som vi gick banan.
När man gick med som publik så såg man hur beskrivaren log vid flera tillfällen. Och vi i publiken hade väldigt skoj och var mycket imponerade. Jag var också mycket imponerad av att han faktiskt kom in på alla inkallningar (vem hade väl trott det!) utom förstås vid skotten då Hugo tog några glada extrasvängar.
Antingen så blev de alla väldigt charmade av båda våra hundar eller också så var de helt enkelt mycket trevliga och var likadana mot även efterföljande ekipage - vilket som så kändes det gott och man gick ifrån denna dag med stolthet över sina duktiga hundar!

Hugo var alltså mycket framåt och intensiv men ändå väldigt balanserad. Om man skall ge en kort resumé av hans uppförande idag så visade han väldigt lite rädsla och väldigt mycket nyfikenhet, var mycket social på ett balanserat sätt och hade rejäl kamplust.
Citrus kom inte långt efter - samma framåtanda och intensitet. Hon blev lite berörd vid vissa moment men löste det mesta snabbt och käckt. Hon var också mycket social men inte så intresserad av att gå vidare med det som Hugo vilket bland annat visade sig i att hon inte var så intresserad av att leka/kampa med främmande. Hon tyckte liksom att det räckte med att vara lite käck och säga "hej, hej" och sedan kikade hon runt lite eller ännu hellre; sprang till mig så att tygen rök! Hon tyckte att allt var jättekul och allra roligast var att springa fort från och till mig! Att kampa med mig under skotten var också extremt roligt - hon hängde i trasan och hörde nog knappt alls smällarna.

Om man vill titta på protokollen så gå in på hemsidan så kan ni klicka er fram från förstasidan.
Carro (den lilla tuffa ängeln) var med och filmade båda hundarna idag och om några veckor kommer jag också försöka lägga ut filmerna på hemsidan (om det går).

Om man vill veta mer om vad en Mentalbeskrivning (förkortat MH) är så finns det en bra beskrivning här; http://www.molo.boxerklubben.nu/mh/mh.htm

Det var Västra Terrierklubben som anordnat MH't och arrangemanget hölls av SBK Göteborssektionen, Kallebäck. Det var väldigt välordnat och alla var mycket trevliga och kompetenta - inte minst Sarah (testledaren) som var otroligt käck och trevlig samtidigt som hon var tydlig och klar i alla anvisningar. En elogé till alla inblandade!

Att komma med på MH anordnade av brukshundsklubbar är inte alltid lätt. MH är i första hand utformat som ett instrument för att beskriva brukshundars mentalitet (för avelssyfte) men är också ett krav för att man skall få tävla i bruksgrenarna med sin hund.
Detta innebär att SBK och underliggande rasklubbar av naturliga skäl prioriterar sina egna raser och dessutom hundar som man har avsikt att tävla bruks med. Ofta blir det inga platser över för sällskapshundar men ibland kan man ha tur.
Denna gång var det Svenska Terrierklubben (västra sektionen) som anordnade det hela och därför var dagen vikt för enbart terrierraserna. Jag var tidig i anmälan och fick förmånen att ta med två av "våra" hundar. Naturligtvis hade det roligaste varit att få beskriva hela kullen - och gärna även några ur tidigare kullar - men man får inte alltid allt man önskar!
Dock finns en möjlighet att anordna ett eget MH då det finns klubbar som lite inriktat sig mot att anordna detta mot en moderat summa. Det kan ju vara en idé att fundera över och om ni skulle tycka att det var roligt att få en mentalbeskrivning så säg gärna till. Går det så går det!

**** ***** **** ***** **** ***** **** *****
Jag vill också passa på att tacka er alla för en trevlig promenad och fika i lördags!
Vi var 14 personer och 13 hundar som samsades - ingen av hussarna började bråka och det var jag och Lisbeth mycket tacksamma för!
Jag skall gå igenom alla kort som Carro klickade av med min kamera och kommer nog att lägga dem på ett eget galleri på hemsidan om några dagar. Jag säger till här på bloggen när det är klart!

Tänk vad roligt det är att vara uppfödare när man har så trevliga valpköpare!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan!
Vi svävar fortfarande omkring lite rusiga och kaxiga efter Hugos framfart på testet!

Tänk att våran goa vovve var så duktig!

Vi som egentligen misstänkte att han skulle susa iväg ut i skogen efter någon fågel eller annat *s*.

Det är testet gjorde att vi kanske kan tänka oss att fortsätta med lite mer träning i social kompetens för Hugo och även vi har nytta av det *s* tror jag.

Sen att vi har peppats av våra goa kennelägare gör ju inte det hela sämre.

Gör testet om ni har möjlighet, det var jätteroligt och lärorikt!

Hugo är jättelycklig och är lite mallig kan man säga *s*.

Hugopussar till alla och kramar från matte och husse

Marianne sa...

Ja, fick Hugo så skulle han nog säkert vilja göra om det i alla fall, så roligt som han hade! Och både Hugo och ni båda kan gott gå och "malla" er ett tag!
Kramar!